Benhinneinflammation

Benhinneinflammation är en förslitningsskada av underbenets muskler och senornas fäste mot insidan av underbenet, tibia (skenbenet). Skadan ger sig oftast tillkänna med smärta på underbenets framsida eller insida. Det är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare och står för 6-16% av alla löparskador. Vila i kombination med bra behandling gör att skadan kan läka men om man istället fortsätter att belasta skadan kan det leda andra typer av skador, till exempel stressfrakturer. 

Symtom vid Benhinneinflammation:

Symtomen vid benhinneinflammation är smärta på den nedre tredjedelen av underbenets framsida eller insida, ofta i samband med att man belastar genom exempelvis löpning eller hopp. Ibland upplevs spändhet och svullnad i underbenet. Vid långdragna besvär kan även smärta kännas vid vanliga promenader eller till och med utan belastning. 

Behandling vid benhinneinflammation:

I det akuta skedet bör du vila ifrån den provocerade aktiviteten och istället hitta alternativa träningsmetoder som är mer skonsamma för det drabbade området. 

Om du uppsöker Hammarö Naprapatklinik för dina besvär med benhinnorna undersökts och korrigeras eventuella felställningar vad gäller lederna i din fot. Musklerna i underbenet behandlas och hemövningar för musklerna lärs ut. Ryggraden och bäckenet undersöks också då dessa delar påverkar belastningen ner i båda benen samt nervimpulserna till benens muskulatur. 

 

Välkommen, Mvh Eric Kersal, Leg. Naprapat