Hälsporre

Bakrund:  Den medicinska benämningen är plantar fasciit och tillståndet är en inflammation i infästningen av fotvalvets senstråk i hälbenet, vilket löper mellan hälbenet och fram mot tårna.

 

Symtom: Smärtan sitter oftast i framkant och insida under hälbenet alternativt rakt under hälen. Ibland kan det även göra ont längre fram utefter senstråket.

 

Orsak:  Oftast ses en överbelastning av senstråket och dess infästning. Överbelastningen kan bero på att vi har bytt skor vilket lett till en belastningsförändring. Användande av skor med för tunn sula eller stum sula kan bidra till skada. Att plötsligt öka sin träningsdos eller att byta träningsunderlag kan också leda till den här överbelastningen som senare skapar skadan.

 

Behandling:  Plantar fasciit läker oftast ut av sig självt, men det kan ta väldigt lång tid. Ibland upp till  ett och ett halvt år. Fortsätter du med den överbelastande aktiviteten kan det ta ännu längre tid.

Behandlingen hos en naprapat syftar till att få igång ett ökad blodflöde genom hela benet och ner till senstråket under foten med olika typer av behandlingstekniker riktade mot musklerna. Undersökningen och behandlingen omfattar även ryggraden och bäckenet med dess leder och muskler. 

 

Hos Hammarö Naprapatklinik kan du får hjälp med behandling och tips på egenvård så att din hälsporre läker fortare.

 

Kontakta mig och boka en tid idag!

 

Välkommen, Mvh Eric Kersal, Leg. Naprapat