musarm

Idag kommer de flesta i kontakt med datorer på ett eller annat sätt, vilket har blivit ett värdefullt hjälpmedel i vår vardag, på arbetet såväl som hemma. För mycket datorarbete kan dock medföra en del besvär för människokroppen. Musarm är en gemensam benämning för besvär i nacke, skuldra, arm, handled och fingrar. Detta är på väg att bli en ny folksjukdom som upp till varannan datoranvändare drabbas av.

Hur uppstår musarm?
Besvären uppstår när man arbetar med ensidiga rörelser framför en bildskärm under en längre tid. Stress och för få pauser kan leda till att muskler i armen överbelastas, trots att belastningen är låg. Muskler som arbetar i samma monotona rörelse blir med tiden överansträngda. Även små rörelser och till synes små muskelansträngningar gör att musklerna ansträngs.

Tecken på musarm

o Ont i armen: En molande smärta/ömhet sprider sig i armen både när du vilar musklerna och när du anstränger dem.

o Stel i nacken/smärta i nacken: Värken från armen kan sprida sig till nacken och du kan få svårt att röra nacken.

o "Pirrande" i fingrarna: Det kan kittla i fingrarna ungefär som när en kroppsdel "somnar". Fingrarna kan svullna upp och du kan tappa känseln i dem.

o Händerna domnar: Kan leda till att du får svårt att göra sådant som kräver arbete av de finmotoriska musklerna. Du kan till exempel få svårt att skriva med en vanlig penna, knäppa knappar etc.

o Kalla händer: Vid långa arbetspass kan du uppleva att fingrar och händer blir kalla.

Vad gör naprapaten?
Efter en grundlig undersökning rättar naprapaten till felställningar i nackens och ryggens kotor, axelled, armbågsled och handled. Dessutom behandlas omkringliggande muskulatur. Akupunktur används för att lindra smärta samt påskynda läkning.

Naprapaten ger även råd om hur du ska stärka och stabilisera området. Råd om bättre arbetsställning är ett måste, eftersom felaktiga arbetsställningar är den vanligaste orsaken till musarm.

Har du musarm? Tag kontakt med Hammarö Naprapatklinik så får du hjälp! 

 

Välkommen. Mvh Eric Kersal, Leg. Naprapat