MIGRÄN

Allmänt:

Migrän kallas också hemicrania (grekiska: halva huvudet). Huvudvärken är lokaliserad till halva huvudet, men kan också förekomma på båda sidor. Migrän är ett ärftligt fenomen. 60 – 80 % av de som är drabbade av migrän har detta i familjen. Man kan se att kvinnor är överrepresenterade, men även män har problem med migrän. Det tråkigaste är att den irriterande huvuvärken ofta kommer på helger och fridagar när man slappnar av. Detta är ett tillstånd som drabbar stora delar av befolkningen, och som hindrar en smärtfri vardag. Vad kan naprapaten göra?

Orsak:

Orsaken till migrän är till stor del en fysiologisk process som naprapaten kan påverka. Det som sker vid ett migränanfall är att blodådrorna som leder blod till nackregionen och vidare mot hjärnan kontraherar (drar sig samman) för att så en kort stund senare dilatera (ökar i omkrets). Detta leder till ett ökat tryck i blodådrorna i hjärnan och man får en aseptisk inflammatorisk process i de små blodådrorna i hjärnan som irriterar hjärnhinnorna. Genom att öka cirkulationen i musklerna och justera nedsatt rörelse i nackregionen kan naprapaten ta bort provocerande faktorerna som möjligen är med på att utlösa migrän.

Stress, lite sömn, oregelmässigt matintag, låsningar i nacken och spända muskler är något som kan utlösa migränen.

Symtom:

Smärtorna sitter oftast lokaliserade över ögat, i pannan eller vid tinningen. Det kan också stråla mot hjässan och nackregionen. Det är inte heller ovanligt att man blir extra känslig för ljus eller ljud. Smärtorna kan komma i perioder från en gång i månaden till flera gånger i veckan. Några upplever en så kallad aura innan de får migränanfallet. Andra får bara stark huvudvärk. Dt kan variera på vilken sida huvudvärken sitter på från gång till gång. Stora individuella variationer ser man när det gäller hur migränen artar sig.

 

Vid frågor om migrän och önskan om konsultation ta kontakt med Hammarö Naprapatklinik.

 

Välkommen. Mvh Eric Kersal, Leg. Naprapat