Diskbråck

Anatomi: Mellan kotorna ligger en skiva vars uppgift är att fungera som stöd och stötdämpare för ryggraden, den här skivan kallas för disk. Disken har ett lite mjukare inre parti som omges av ett hårdare ytterhölje.

Ibland uppstår det skador och sprickbildningar i det yttre höljet, ibland genom akut våld, andra gånger genom åldersbetingade förändringar p.g.a att stödjande muskulatur har försvagats.

 

Om orsaken beror på akut orsak ses ofta akuta symtom där svår bensmärta är vanlig.

I åldersbetingade diskbråck ses ofta en långdragen ryggsmärta i historiken där bensmärtan

 

Behandling av diskbråck utan operation? Det behandlingen syftar till är att med manuella medicinska tekniker öka eventuell nedsatt rörelighet i ryggradens leder i områden nära själva diskbråcket. På detta sätt förbättras förutsättningarna att den inklämda nervroten ska avlastas.

Även muskulatur i områden kring ryggrad, bäcken och höfter undersöks och behandlas om indikation på detta föreligger med olika typer av muskelbehandling, t.ex akupunktur.

 

Egenträning?  En annan betydelsefull del i läkningsprocessen är träning av bålmuskulatur för kontroll och stabilitet. Övningar som skapar och underhåller rörlighet i ryggrad och muskulatur är av stor vikt.

 

 

Har du ont i ryggen och undrar om du har diskbråck? Boka tid här på hemsidan eller ta kontakt. 

 

Välkommen. Mvh Eric Kersal. Leg. Naprapat