Triggerpunktsbehandling

En vanlig teknik vid behandling av triggerpunkter är muskelpressur. Andra tekniker som används är olika typer av stretching, massage samt s.k. ”dry needeling”. Indirekt, och i vissa fall direkt, kan triggerpunkter påverkas via de naprapatiska teknikerna manipulation, mobilisering och nervmobilisering.

Vad är en triggerpunkt? En triggerpunkt (myofascial tenderpoint) är en hyperirritabel punkt (muskelknut) i muskeln som kan ge smärtutstrålning till andra delar av kroppen. Den smärtan som strålar ut från en triggerpunkt, förläggst alltid till ett bestämt ställe beroende på vilken muskel som är irriterad. T.ex så strålar smärtan från en triggerpunkt i m. Infraspinatus på baksidan av skulderbladet, alltid ut till framsidan av skuldran och/eller uti armen. Falsk ichiassmärta kan orsakas av triggerpunkter i sätesmuskulaturen. Smärtan upplevs då i sätet och det kan stråla ner på baksidan av låret.

Orsaker till triggerpunkter? Akut överbelastning av en muskel, långvarig uttröttning av en muskel, nedsatt rörlighet i ryggraden eller annan ledproblematik, monotont arbete, drag/kyla, oergonomisk sittställning på arbetet, trauma, stress